You are here:Home » News » Terug naar toen: de series van BBC First in 2016

Terug naar toen: de series van BBC First in 2016

Ter ere van het vijf jarig bestaan van BBC First kijken we deze week terug op series van vier jaar geleden. Het jaar 2016 zat vol nieuwe series en seizoenen. Deze keer kijken we terug naar een oude vertrouwde serie: Call The Midwife, maar kijken we ook naar drie nieuwe series in 2016: Dr Foster, Undercover en War & Peace.

Call The Midwife, wie kent het niet? Een gemoedelijke serie over een van de mooiste vakgebieden op aarde: de verloskundige. In het Londons East End bevindt zich het verplegingsklooster van de nonnen van Nonatus House. Elke maand worden er zo’n 80 tot 100 baby’s geboren in Poplar, waar het klooster gevestigd is. Het is de taak van de midwifes om de bevallig zo vlot mogelijk te laten lopen en te zorgen voor de juiste nazorg. In 2016 was zowel seizoen vier als seizoen vijf te zien op BBC First.

Deze seizoenen waren de introductie van zusters Barbara Gilbert en Phyllis Carne. Zuster Barbara zorgde voor nog al wat ophef. Nadat Tom Trixie ten huwelijk vroeg, bleek dat hij voor zijn werk overgeplaatst zou worden naar een lagere klasse in het verre Newcastle. De verloving hield geen stand. Later ontstond er een verdachte relatie tussen Barbara en Tom, waar Trixie niet blij mee was. Zuster Evangelina was het niet eens met moeders die hun kinderen geen borstvoeding maar flesvoeding wilde geven. Na een conflict met een jonge moeder, verliet zuster Evangelina tijdelijk het klooster. Ze komt terug met slecht nieuws, ze heeft namelijk een beroerte gehad. Onderwerpen zoals illegale homoseksualiteit, verwisselde baby’s, verboden liefde en geheime zwangerschappen kwamen allemaal aan bod in seizoen vier en seizoen vijf van Call The Midwife.

In 2016 zagen we het eerste seizoen van Undercover, een spannende drama serie over verraad, moord en liefde. De serie ging over Maya Cobbina, een Britse advocate. Al 20 jaar is ze bezig Rudy Jones te verdedigen. Helaas wordt hij veroordeeld tot de doodstraf en zou hij een dodelijke injectie krijgen. Deze injectie gaat mis. Rudy blijft leven, maar wordt erg ziek. Terwijl haar man Nick Johnson undercover werkt bij de politie in een zaak tegen racisme, wordt Maya aangemoedigd te solliciteren naar een baan als directeur van het openbaar ministerie. Ze zou dan de eerste gekleurde vrouw zijn die deze baan zou vervullen. Helaas wordt Maya ervan verdacht een undercover te zijn in een zaak van haar oude vriend Michael Atawi. Als ze uiteindelijk toch wordt aangenomen, wordt ze door een mysterieuze getuigen benaderd over de zaak van Atawi. Door de afleveringen heen koen er steeds meer waarheden naar boven. Zo komt Maya erachter dat de echte Nick Johnson al jaren dood is en dat ze al jaren getrouwd is met een leugenaar. Undercover was in mei 2016 te zien op BBC First en bestond in totaal uit zes afleveringen.

Suranne Jones was in 2016 te zien als Doctor Gemma Foster in het eerste seizoen van de serie. De serie is gebaseerd op de oude mythe van Madea, een Griekse mythologie over een tovenares die in de steek gelaten werd door haar man en gruwelijke wraak nam. Het verhaal van Gemma begint als ze een blonde haar vindt op de sjaal van haar man Simon. Gemma vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Zo komt ze erachter dat zijn minnares Kate Parks heet, een dochter heeft en zwanger is. Als ze Simon hiermee confronteert, ontkent hij alles. Helaas voor Gemma bevestigd zijn zieke moeder de affaire. Gemma neemt actie en hoewel ze naar Simon doet alsof er niets aan de hand is, gaat ze in gesprek met een advocaat. Tegelijkertijd zorgt ze ervoor dat een patiënt van haar bevriend raakt met Kate, pleegt Simons moeder zelfmoord en wordt de accountant van Simon gechanteerd om informatie over Simons te delen. Een serie vol leugens, ontrouw en chantage.

De derde nieuwe serie op BBC First in 2016 was War and Peace, een kostuum drama dat zich afspeelt in de 19e eeuw. Gebaseerd op de boeken van Leo Tolstory, schreef Andrew Davies de gelijknamige serie War and Peace die in Februari 2016 te zien was op BBC First. De serie begon in Rusland, in de tijd van Napoleon. Het nam ons mee naar de werelden en levens van drie jongen russen: Pierre Bezukhov, Natasha Rostova en Andrei Bolkonsky. Pierre is een buitenechtelijk kind, maar na de dood van zijn vader erft hij een grote som met geld en een tal landgoederen. Natasha is dochter de Rostov familie. Zij doen alsof ze alles voor elkaar hebben, maar hebben eigenlijk altijd geld tekort. Andrei laat zijn zwangere vrouw achter bij zijn zus Maya om te vechten in de oorlog tegen Napoleon. Het verhaal volgt het normale leven van de jongeren, de heftige veldslagen en een stukje politiek. De serie kreeg veel lovende recensies en werd zelfs het beste kostuumdrama van het decennium genoemd.

Naast deze top series was er natuurlijk veel meer te zien op BBC First. Zo zag je de eerste seizoenen van The Living and The Dead en The Corner, was seizoen drie van Line Of Duty te zien, en was ook DCI Banks te bewonderen. Volgende week kijken we terug naar 2017 met Death in Paradise, Father Brown, The Good Karma Hospital en The Durrels.