You are here:Home » News » Terug naar toen: de series van BBC First 2019

Terug naar toen: de series van BBC First 2019

In het laatste artikel ter ere van het vijf jarig bestaan van BBC First, kijken we terug op het jaar 2019. In dit jaar zagen we onder andere nieuwe seizoenen van The Durrells, Call the Midwife, Silent Witness en Duty. Maar in dit artikel kijken we terug op wat andere series: The Five, Les Miserables, MotherFatherSun en Catastrophe.

In 2019 was ook de Britse detective en misdaaddrama The Five te zien op BBC First. Jaren geleden is Marks jongere broer Jesse verwennen. Het was de eerste dag van de zomer en samen met Marks vrienden Danny, Slade en Pru waren Mark en Jesse in het park aan het spelen tot Jesse verdween. Het lichaam van Jesse word nooit gevonden. Er werd wel een seriemoordenaar opgepakt. Hij bekende dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Jesse. Twintig jaar later duikt ineens het DNA van Jesse op in een nieuwe zaak van Danny, die nu detective is. De nieuwe zaak is de moord op de prostitué Annie. Terwijl Danny zich in de zaak stort, gaan Slade en Mark zelf op onderzoek uit om er achter te komen wie Annie echt is, wie de moordenaar is en wat dit te maken heeft met Jesse. Meerdere mensen worden verdacht Jesse te zijn. Helaas kloppen deze verdenkingen niet. Er komt pas meer duidelijkheid in Jesse’s verdwijnning als Mark in contact komt met Frank Lipton. Hij vertelt dat Jesse onder de naam Karl verder is gegaan, maar door de schrik van het nieuws dat zijn DNA gevonden is op een plaats delict, er vandoor is gegaan. Gelukkig vinden Pru en Slade een bibliotheek kaart en zien dat deze 24 uur geleden nog is gebruikt. Dit leidt Mark naar de plek waar Jesse 20 jaar geleden verwenden is.

Wist je dat van Les Miserables niet alleen een boek, film of musical gemaakt zijn, maar ook een mini serie? In 2019 was deze te zien bij BBC First. Net als de film en musical is de mini serie gebaseerd op het boek van Victor Hugo. De serie bestond uit totaal zes afleveringen vol spanning en dramatiek. Het verhaal speelt zich af in Parijs rond de tijd van de Franse revolutie. Jean Vanjean komt na jaren gevangenschap vrij. Na enkele ups en downs weet hij zich op te werken tot burgemeester, waar hij Fantine leert kennen. Fantine droomt van een betere en mooiere toekomst, maar ook zij heeft helaas moeite met haar droom te verwezenlijken. Haar dochtertje Cosette betekent alles voor Fantine. Ze komt in aanraking met de misdadige familie Thernadier en is niet zeker dat ze haar dochter zal kunnen zien op groeien. Fantine doet daarom een verzoek bij een oude vertrouwde, Valjean, en ze staat Cosette aan hem af op haar sterfbed. Uiteindelijk groeit Cosette op tot een jonge dame en weet Valjen zich verder op te werken tot een welvarend man. Cosette raakt in contact met Marius Thernadier, uit de oude vijandige familie van haar moeder. Dit houdt de twee echter niet tegen en krijgen ze in het geheim een relatie. De jaren vliegen voorbij in deze mini serie en zo speelt de serie zich uiteindelijk af in de Franse Revolutie. Wanneer het Franse leger de revolutie bestormt, probeert Valjean Marius te redden. Het was een bewogen serie vol emotie tussen geliefden, maar ook tussen vijanden.

Ook het thriller drama MotherFatherSon was in 2019 te zien op BBC First. Hierin kreeg Richard Gere, bekend van Pretty Woman, Chicago en Shall we Dance, zijn eerste grote rol in een televisieserie. De serie gaat over een familie en de invloeden die politiek en macht kunnen hebben. Max is de eigenaar van een invloedrijk media-imperium, The National en heeft grote politieke invloed. Hij handelt vooral in informatie en weet iedereens diepste geheimen. Zijn macht gebruikt hij zonder enige moeite. De zoon van Max, Caden, is een van de editors binnen The National. De druk die zijn vader hem oplegt doet hem niet goed. Hij keert zich naar verdovende middelen, zoals cocaïne en seks. Door deze levensstijl krijgt Caden een beroerte. Dit zorgt voor een grote schade aan zijn brein waardoor hij is veranderd in een hulpeloos kind. Kathryn, Max’s ex-vrouw, heeft al lang geen contact meer met Max en Caden, omdat Max Caden wegrukte van Kathryn. De inzinking van haar zoon is een kans om weer contact te maken. Dit contact heeft niet alleen invloed op de familie, maar ook op de situatie van The National en op de politiek waarin de familie direct betrokken is.

In 2019 waren zowel seizoen één, twee, drie als vier te zien van Catastrophe, een Britse sitcom. Het verhaal in deze serie gaat over twee singels, Sharon en Rob, die een koppel worden nadat ze onverwachts zwanger blijkt te zijn van hem. De twee hadden elkaar ontmoet toen Rob op business trip was in London, waar Sharon werkt als lagere school docent. Nadat ze er achter komen dat Sharon zwanger is, besluit Rob naar London te verhuizen en vraagt hij Sharon zelfs ten huwelijk. Over de vier seizoenen heen, zagen we alle ups en downs van Robs en Sharon’s relatie. Zo ging het over de prille begin fase van de relatie en de geboorte van hun eerste en tweede kindje. Ook ging het over hun werk. Rob werd ontslagen door een beschuldiging van seksueel wangedrag, terwijl Sharon zich op wist te werken. De liefde speelde natuurlijk een grote rol, maar het ging ook over vriendschap en relaties. Wanneer ze op familietrip zijn in Boston, zijn Rob en Sharon het eens dat ze niet blij zijn met hun leven in London. Sharon geeft toe open te staan voor een nieuw avontuur in Boston samen met haar man, zoon, dochter, en de nieuwe baby op komst.

 

Ook in 2019 konden we weer genieten van veel spanning en sensatie op BBC First. Wij zijn benieuwd naar de nieuwe series van dit jaar die op BBC First te zien zullen zijn, welke series terug komen voor nieuwe seizoenen of wellicht nog een keer te zien zijn. Gefeliciteerd BBC First met de vijfde verjaardag, en proost op de komende vijf jaar!