You are here:Home » News » Terug naar toen: de series van BBC First 2018

Terug naar toen: de series van BBC First 2018

Deze keer kijken we terug naar twee jaar geleden, 2018. We nemen een kijkje naar de series die toen voor het eerst op BBC First te zien waren en binnen hetzelfde jaar zelfs terug waren voor een tweede seizoen!

Het aller eerste seizoen van Shakespeare & Hathaway: Private Investigators was in het begin van 2018 te zien bij BBC First. In dit eerste seizoen maakten we kennis met Luella Shakespeare en ex-detective Frank Hathaway en hun gekke fratsen. Hathaway had zijn eigen privé detective bureau, samen met Sebastiaan Brudenell, een jonge acteur. Shakespeare schakelde de hulp van het privédetective bureau in, voor een onderzoek naar haar verloofde, Clive Brenton. Ze verdenkt hem van vreemdgaan met zijn secretaresse, Janice Bradolph. Hathaway komt erachter dat Shakespeare’s verloofde een oplichter is. Helaas wilt ze Hathaway niet geloven en trouwt ze toch met Clive, die later op de bruiloft dood gestoken wordt. Shakespeare komt er achter dat de £250,000 die ze in Clives bedrijf had gestoken is gestolen door Janice. Het word duidelijk dat, ondanks de verdenkingen van Hathaway, Janice niet de moordenaar van Clive is. Een ex-vrouw van Clive bekend hem vermoord te hebben, omdat hij zijn eigen dood vervalste en opnieuw trouwde met Shakespeare. Ondanks het succes van deze zaak zat Hathaway diep in de schulden. Shakespeare wilt hem graag helpen. Ondanks dat Hathaway het zelf niet zo ziet zitten, wordt Shakespeare zijn nieuwe partner. Dit was enkel nog het begin van de twee privé detectives en al hun avonduren. De positieve berichten over de serie gingen heel de wereld over, zo was de serie niet alleen te zien in Nederland en Engeland, ook Amerika en Italië konden vanaf 2019 mee genieten van de privé detectives.

Picnic at Hanging Rock, het kan dat deze titel toen al bekend voorkwam. In 1975 produceerde de tweeling McElroy een film geïnspireerd door het gelijknamige boek van Joan Lindsay, Picnic At Hanging Rock. In de zomer van 2018 was de serie te zien bij BBC First. Ook de serie was gebaseerd op Lindsay’s boek. De serie speelt zich af in Australië in de 20ste eeuw. Hester Appleyeard, gespeeld door Natalie Dormer, bekend van Game of Thrones en The Hunger Games, is een weduwe die al veel mee gemaakt heeft. Ze koopt een oud afgelegen huis op en sticht daar de Appleyeard College for Young Ladies. Met haar strenge regels weet ze de school tot een succes te brengen. Op Valentijnsdag gaan de studenten samen met een aantal leraren naar Hanging Rock, voor een picknick. Op een mysterieuze wijzen, verdwijnen hier drie studenten en worden nooit terug gevonden. De overige studenten en leraren leiden onder de vermissing van hun vriendinnen. Zelfs Mrs Appleyard heeft het geestelijk lastig met de verwijding. De serie is een mysterieus romantisch drama, vol theorieën, geheimen en hysterie.

In 2018 waren zowel seizoen één als twee van de crime serie Luther te zien op BBC First. In het eerste seizoen maakte we kennis met DCI John Luther, gespeeld door Idris Elba, die werkt in de Serious Crime Unit. Zijn politiewerk staat bij hem altijd op nummer één, wat zowel een zegen als een vloek is. In het eerste seizoen ging Luther achter Alice Morgan aan, een slimme psychopaat en moordenaar. Door het gebrek aan bewijs kan Luther haar niet oppakken. In plaats daarvan maakt hij gebruik van haar. Ze probeert hem te verleiden en Luther gaat hierin mee in de hoop meer inzichten te krijgen in de zaken die hij open heeft staan. Over de tijd heen worden ze naast aartsvijanden toch ook vrienden. Aan het eind van seizoen 1 wordt Luthers vrouw vermoord en is hij één van de hoofdverdachte. Hij vlucht van de politie tot zijn onschuld bewezen is. In het tweede seizoen gaat Luther achter een zaak aan van een serie moordenaar. Een van zijn collega’s word gekidnapt en voordat er meer slachtoffers vallen moeten ze erachter komen wat er precies aan de hand is. In het begin lijken het doel gerichte moorden, maar al snel worden de moorden meer willekeurig gepleegd. Luther komt er achter wie de dader is, maar de dader pakken blijkt lastiger dan gedacht.

Het derde seizoen van het Britse militaire drama Our Girl was ook te zien op BBC First in 2018. Even ter opfrissing van het geheugen, nog een kleine samenvatting van wat er in het eerste en tweede seizoen gebeurde. In het eerste seizoen focuste de serie zich vooral op Molly. Ze is een jonge vrouw wiens leven in duigen valt als ze erachter komt dat haar vriend vreemd gaat. Ze besluit zich aan te melden bij het leger en wordt uitgezonden naar Afghanistan. In het tweede seizoen blijft Molly in Afghanistan en richt de serie zich op Georgie Lane, een corporaal die zich op dat moment in Kenya bevindt. Hier gaat ze de strijd aan met een terroristische groep. In het derde seizoen word Georgie uitgezonden naar Nepal, om te helpen na een grote aardbevind. Het seizoen dat in 2018 te zien was op BBC First was het tweede deel van seizoen drie. Hierin werd Georgie uitgezonden naar Nigeria, om tegen Boko Haram te strijden. Deed ze een jungle training in Belize, waar haar commandant gewond raakt en het aan Georgie is zijn leven te redden. En uiteindelijk reist Georgie af naar Bangladesh, om een lokale politie inspecteur en zijn vrouw veilig te stellen als vluchtelingen. Georgie vertrouwt de inspecteur echt niet en gaat op onderzoek uit of haar verdenkingen kloppen.

 

Veel mooie en spannende series waren te zien in 2018. Kan jij nou geen genoeg krijgen van deze series, of wil je ze gewoon nog eens zien? Dan hebben wij goed nieuws, want zowel Luther als Picnic at Hanging Rock zijn te vinden op verschillende streaming services. Houd onze socials in de gaten, want volgende keer kijken we terug naar de series van 2019.