You are here:Home » News » Sean Bean en Stephen Graham schitteren in september bij BBC First in de nieuwe serie Time

Sean Bean en Stephen Graham schitteren in september bij BBC First in de nieuwe serie Time

BBC First, de best bekeken buitenlandse dramazender, zorgt voor een spannende back to reality in september met maar liefst vijf nieuwe series. Time, Mad dogs seizoen 2, Shadow Line en Mapp & Lucia worden voor het eerst in de Benelux uitgezonden, en het 15de en 16de seizoen van Silent Witness worden voor het eerst op BBC First uitgezonden. 

De vierdelige thrillerserie Time, geschreven door BAFTA en Emmy award-winnende schrijver Jimmy McGovern (Moving On, Accused, Broken, The Street, Cracker), vertelt het emotionele en spannende verhaal van het Britse gevangenisleven en de impact die het heeft op iedereen die hierbij betrokken is. De twee hoofdpersonages gespeeld door topacteurs Sean Bean (Game of Thrones), als gevangene, en Stephen Graham (Boardwalk Empire) als cipier, worstelen met schuld, vergeving en onmogelijke keuzes.

Toen we Woody (Max Beesley; Suits, Homeland), Baxter (John Simm; Life on Mars, Human Traffic, Seks Traffic) en Rick (Marc Warren; Band of Brothers, State of Play, Wanted) voor het laatst zagen, vertrokken ze gauw uit de villa in Mallorca, terwijl een vrouwelijke agent (neergeschoten door Quinn – Philip Glenister; Kingdom of Heaven, Life on Mars) dood achterbleef in het zwembad. Quinn bleef achter om de gevolgen te dragen. En dat was het dan, dachten wij, voor deze veertigers die per ongeluk verwikkeld waren geraakt in een drugsdeal en moord.

The Shadow Line is een misdaadthriller waarin de werelden van vier individuen met elkaar verweven raken na de moord op drugsbaron Harvey Wratten. Naarmate de werking van de drugsoperatie van Wratten zich begint te ontrafelen, wordt het web van intriges complexer en vervaagt de lijn tussen goed en kwaad.

In deze nieuwe bewerking van E.F. Benson’ Mapp & Lucia boeken is het 1930 en bevinden we ons in het pittoreske dorpje Tilling, vlakbij de Engelse kust en waar alles vredig lijkt. Maar de excentrieke inwoners leven in een wereld die bol staat van de roddels, onbezonnenheid en kleinzieligheid, met Miss Elizabeth Mapp die vanuit haar centraal gelegen huis Mallards over iedereen regeert als een onverkozen leider.

In Whitstable Pearl, gebaseerd op de geliefde romans van Julie Wassmer, ‘The Whitstable Pearl Mysteries’, zien we hoe het leven van Pearl Nolan (Kerry Godliman; After Life) drastisch verandert na een grote nieuwe stap die ze neemt in haar carrière. Whitstable Pearl is een bewerking van de Noorse filmmaker Øystein Karlsen, die ook Lilyhammer en Exit op zijn naam heeft staan. Naast Kerry Godliman zien we ook Howard Charles (Shadow & Bone, Alex Rider) en Frances Barber (Silk) op het scherm. 

Een meervoudig bekroonde Britse dramaklassieker over een team van forensisch pathologen die lastige zaken oplost, is terug voor een 15de en 16de seizoen. Met zijn altijd boeiende en fantasierijke scripts is Silent Witness een van de meest succesvolle en langstlopende drama’s van de BBC.

Time gaat in première bij BBC First op woensdag 1 september om 21:30 uur

Na een verkeerde beslissing wordt Mark (Sean Bean) veroordeeld tot een gevangenisstraf. De ongekende realiteit van het gevangenisleven, waar zijn kwellende gedachten zijn enige toevluchtsoord zullen zijn, staat hem te wachten. Ook hoofdcipier Eric (Stephen Graham), die streng, maar rechtvaardig is voor zijn gevangenen, komt in een spannende situatie terecht. Eric wordt in het nauw gedreven en moet keuzes maken die ingaan tegen zijn eigen normen en waarden. Daardoor riskeert hij de veiligheid van zijn gevangenen, collega’s én familie. Een verhaal over schuld en vergeving, straf en boete. Zowel Eric als Mark zitten gevangen in hun verleden en zijn onzeker over de toekomst. Zullen ze de kracht vinden om verder te gaan?

 

Mad Dogs seizoen 2 start op vrijdag 3 september om 20.00 uur op BBC First

Een onverwachte wending zorgt ervoor dat vier vrienden herenigd worden op Ibiza, waar ze hun duistere reis vervolgen en opnieuw een bijzondere vorm van naïviteit laten zien. Spaarzame dialogen en weinig actie leiden in dit tweede seizoen toch een verrassende, onverwachte en veelbelovende slotscène. Bovendien is het een uitgelezen kans om Beesley, Simm, Warren en Glenister samen te zien acteren.

 

 

 

The Shadow Line gaat in première bij BBC First op donderdag 9 september om 20.30 uur

Een agent met een kogel in zijn hersenen twijfelt door zijn geheugenverlies aan zijn eigen morele kompas. Een drugsbaron die gedreven wordt door een persoonlijke tragedie en alles riskeert voor een laatste deal. Een briljant, maar dodelijk meesterbrein die geleidelijk uit de schaduw komt en het verhaal tot een schokkende climax brengt. Dat zijn de ingrediënten voor The Shadow Line; een intelligente en aangrijpende samenzweringsthriller die in zes afleveringen tot diep in het hart van de mensenlijke moraal doordringt.

 

 

 

Mapp and Lucia start op donderdag 21 september op 21.00 uur op BBC First

Mapp heeft meer reden dan ooit om blij te zijn, want ze staat op het punt een nieuwe huurder te ontvangen in haar geliefde huis Mallards. Mevrouw Emmeline Lucas, bij haar vrienden bekend als Lucia, heeft besloten op vakantie te gaan in Tilling en lijkt de perfecte gast en een nieuwe trofee waarmee Mapp door de stad kan paraderen bij al haar vrienden. Maar het blijkt dat ze iets te veel hooi op haar vork genomen. Lucia is net zo’n snob als Mapp en hoewel het niet in haar karakter zit, zet Lucia toch op een brutale wijze de inwoners van Tilling naar haar hand.

Een sluwe Mapp plant wraak en zo begint een reeks heerlijke gevechten over kaartavonden, tuinfeesten, kunstwedstrijden en zelfs een bijzondere yogales als de twee vrouwen het tegen elkaar opnemen in hun strijd om Tilling. Dit is geen vrolijk tijdverdrijf, maar oorlog. Moge de slechtst opgevoede vrouw winnen!


Whitstable Pearl
gaat in première vanaf 27 september om 21.00 uur op BBC First

Pearl Nolan (Kerry Godliman), een lokale restauranteigenaresse die bekend staat om haar grote hart, start een lokaal detectivebureau vanuit haar eigen restaurant. In een eerdere carrière volgde ze een politieopleiding, dus is dit geen rare stap voor Pearl.

Al snel raakt ze verwikkeld in haar eerste zaak als ze het lichaam ontdekt van haar goede vriend Vinnie. Pearl vormt een sterk team met DCI Mike McGuire (Howard Charles), de nieuwe lokale politiechef die uit Londen is overgekomen om aan zijn verleden te ontsnappen. Wanneer een tweede lichaam opduikt, wordt Pearl meegesleurd in de duistere kant van het pittoreske stadje dat ze haar thuis noemt.


Silent Witness
Seizoen 15 en 16 zijn vanaf september te zien op BBC First

Seizoen 15 wordt vanaf 4 september elke vrijdag en zaterdag om 21.00 uur uitgezonden. Seizoen 16 gaat vanaf 25 september om 21.00 uur van start, elke vrijdag en zaterdag.

In het 15de seizoen moet het team het seksueel misbruik van minderjarige meisjes aanpakken, de confrontatie aangaan met een vrouwelijke seriemoordenaar, een familievernietiging blootleggen en een exorcisme onderzoeken. Dit is het laatste seizoen van Tom Ward, die sinds 2002 het personage van forensisch patholoog Dr Harry Cunningham voor zijn rekening nam.

In seizoen 16 maken we kennis met forensisch wetenschapper Jack Hodgson, een rol die gespeeld wordt door David Caves. Jack is een van de jongste forensische wetenschappers van het land; ontwapenend, recht voor zijn raap en snel van begrip. Wat hij mist aan ervaring, maakt hij goed met talent en toewijding.

Naast David Caves speelt Liz Carr de rol van forensisch laborante Clarissa Mullery. Jack en Clarissa hebben een succesvolle werkrelatie en zij heeft een cruciale rol gespeeld in zijn carrière. Hij heeft haar overgehaald om bij hem in het Lyell Centre te komen werken: zij is de enige persoon die echt door zijn mannelijke bravoure heen kan dringen en hem laat luisteren, met beide benen op de grond houdt en zijn wildste theorieën de wereld uit helpt.

Silent Witness: Legacy is een tweedelig verhaal geschreven door Steven Gallagher het 16de seizoen van de serie, en won de prijs voor Best TV Drama op The European Science TV and New Media Awards 2013.

Benieuwd wat er nog meer te zien is op BBC First? In september kan je de volgende series nog verder kijken op BBC First:

  • Silent Witness S14, elke vrijdag en zaterdag om 21.00 uur tot 3 september
  • The Syndicate S4 elke dinsdag om 21.00 uur tot 14 september
  • What Remains elke maandag om 21.00 uur tot 20 september