You are here:Home » News » BBC First zorgt voor gezellige herfstmaand met cultuur, nieuwe drama en verboden liefdes

BBC First zorgt voor gezellige herfstmaand met cultuur, nieuwe drama en verboden liefdes

Première van Small Axe, Life, Our Girl seizoen 4, Honour en DCI Banks seizoen 4 staan op de line-up van BBC First voor november

Amsterdam, 12 oktober 2020BBC First, de best bekeken buitenlandse dramazender in de Benelux zorgt in november voor een fantastische tv-maand. Nieuwe drama’s, romances en mysteries zorgen voor ideale herfstavonden op de bank.

In november gaat Small Axe, van Oscar en Bafta-winnende schrijver en regisseur Steve McQueen, in première op BBC First. Een baanbrekende samensmelting van vijf films over racisme in Groot-Brittannië. John Boyega (Star Wars) en Letita Wright (Black Panther) zijn de hoofdrolspelers in de fantastische reeks die gebaseerd is op mensen uit het echte leven.

In november kijken we ook uit naar de epische serie, Life, geschreven door de geprezen schrijver Mike Bartlett (Doctor Foster, King Charless III, Press). Een zesdelige serie die de belangrijkste thema’s waar we in het dagelijkse leven ook mee te maken hebben in beeld brengt. Van de mooie, maar soms ook complexe momenten in het leven zoals liefde en ouderschap, tot zelfontdekking en trieste momenten zoals verlies.

Met Our Girl keren we in november terug naar Afghanistan. Michelle Keegan (Coronation Street, Brassic) keert terug naar het scherm als Georgie Lane voor het vierde seizoen van de spannende oorlogsserie.

BBC First brengt in november met de serie Honour ook het gruwelijke, waargebeurde moordverhaal van Banaz Mahmod naar je scherm. Een dramatisch cultureel verhaal over een verboden liefde en een keuze die omwille van een sterk geloof fataal eindigt.

Ten slotte, is in november ook weer inspecteur Alan Banks (Stephen Tompkinson; Harrigan) te zien op BBC First in het vierde seizoen van DCI Banks.

Small Axe gaat binnenkort in première op BBC First.

Small Axe is een samensmelting van vijf originele films die zich afspelen in de jaren ’70, en die verschillende verhalen vertellen over de West-Indische gemeenschap in Londen. In de serie is een Britse all-star cast te zien met onder andere acteurs John Boyega en Letitia Wright.

De titel Small Axe is afgeleid van een Jamaicaans gezegde dat in het hele Caribische gebied weerklank vindt: “als jij de grote boom bent, zijn wij de kleine bijl”. Daarmee wordt bedoeld dat relatief marginale of kleine afwijkende stemmen de krachtigere stemmen succesvol kunnen uitdagen. Dat is waar het in deze serie ook om draait.

“I felt these stories needed to be shared. I wanted to re-live, re-evaluate and investigate the journeys that my parents and the first generation of West Indians went on to deliver me here today calling myself a Black British person. What’s important about our stories is that they are local but at the same time global. I think audiences will identify with the trials, tribulations and joy of our characters as well as reflecting on the present environment in which we find ourselves. The dynamic nature of the series allows us to confront injustice in the face of adversity hence the proverb Small Axe, ‘if you are the big tree, we are the small axe’ (Bob Marley)”, klinkt het bij bedenker en regisseur Steve McQueen.

Life is te zien op BBC First vanaf 9 november om 21:00.

Life vertelt het verhaal van vier totaal verschillende gezinnen die ieder in hun eigen flat wonen, maar wel onder hetzelfde dak in Manchester. In de zesdelige serie stappen de persoonlijkheden uit hun comfortzone, en nemen ze een kijkje in het leven van een ander. Ook al heeft elk huis zijn kruisje, eigen persoonlijkheid en gewoontes, de gezinnen zijn wel in staat om zich met anderen te verbinden, lief te hebben en zichzelf zelfs aan te passen.

Onverwachte aankomsten van sommige personages, zetten de levens van de bewoners van één van Manchesters meest beruchte woningen echter op z’n kop. Gail (Alison Steadman; Pride and Prejudice, Fat Friends, Life is Sweet) en Henry (Peter Davison; The Five(ish) Doctors) krijgen van een oude vriend een verrassende opmerking over hun huwelijk te verduren. Belle (Victoria Hamilton; The Crown, Victoria & Albert, Scoop) krijgt een eigenzinnig familielid over de vloer nadat haar zus Ruth (Susannah Fielding; Sticks and Stones, Catastrophe) in het ziekenhuis wordt opgenomen. David (Adrian Lester; The Day After Tomorrow, Doomsday, Hustle) gaat op vakantie zonder zijn vrouw Kelly (Rachael Stirling; Snow White and the Huntsman, The Young Victoria), maar was dat wel een goed idee? Ten slotte, krijgt ook de hoogzwangere Hannah (Melissa Johns; I Hate Suzie, Feel Good) te maken met een onverwachte ontmoeting. Deze verrassingen zetten een reeks van gebeurtenissen in gang. Vinden de gezinnen steun bij elkaar of duwen ze elkaar nog meer weg?

Our Girl seizoen 4 is te zien op BBC First vanaf 3 november om 21:00.

Georgie werd gepromoveerd tot sergeant en traint een nieuwe groep medici. Ze is ingetrokken bij twee goede vrienden in Manchester en had besloten om niet meer mee op uitzending te gaan naar Afghanistan. Ze is gelukkig met haar nieuwe levensstijl, en blij om weer verenigd te zijn met haar familie. Echter, wanneer ze betrokken geraakt in een bijna fataal ongeluk, beseft ze dat het verlies van haar grote liefde tijdens een vorige missie de echte reden is dat ze niet meer terug op missie wilde. Daarom wil ze nu die angsten overwinnen en besluit ze om wel weer mee op uitzending te gaan naar Afghanistan. Slaagt Georgie erin om haar angsten te overwinnen, of zal ze toch kiezen voor een vast en zekerder leven in Manchester dicht bij haar familie?

Naast Michelle Keegan en andere oude gezichten zien we nu ook Nico Mirallegro (Rillington Place, My Mad Fat Diary), Will Attenborough (The Hollow Crown, Home Fires, Midwinter Of The Spirit), Kaine Zajaz (Informer, Raised By Wolve), Amy-Leigh Hickman (EastEnders, Ackley Bridge), Josh Bowman (Revenge, Time After Time), Nabil Elouahabi (EastEnders, The Night Of), Nebras Jamali (The Looming Tower) en Badria Timimi (Syriana, Unforgotten) op het toneel.

Honour gaat in premiere op BBC First op 11 november om 22:00 uur. 

Binnenkort brengt BBC First ook het waargebeurde verhaal van de moord op Banaz Mahmod, een 20-jarige Iraakse Koerdische vrouw die in Zuid-Londen woonde, naar je scherm. Honour vertelt het verhaal van Banaz, de vrouw beëindigde haar gedwongen, gewelddadige huwelijk en begon een relatie met iemand van haar eigen keuze. Een levensbepalende keuze bleek achteraf. Op bevel van haar eigen familie werd ze namelijk in een zogenaamde eerwraak vermoord.

DCI Banks seizoen 4 is te zien op BBC First vanaf 9 november om 22:00 uur.

Ook in november zien we opnieuw no-nonsense Yorkshire detective Alan Banks (Stephen Tompkinson). Zoals alleen hij het kan, pakt Alan in het vierde seizoen elke nieuwe zaak aan met zijn professionaliteit, kennis en inzichten. Drie nieuwe gruwelijke cases staan hem weer te wachten. Zoals in ieder seizoen wordt de detectieve Alan nu ook weer emotioneel, professioneel en empathisch op de proef gesteld, maar hoe slaat hij zich er deze keer weer doorheen? Houdt hij zijn naam hoog, of krijgt ook hij het zwaar?

Benieuwd wat er nog meer te zien is op BBC First? In november kan je ook volgende series blijven volgen:

  • We Hunt Together, elke woensdag om 22:00 uur tot 4 november
  • The Signapore Grip, elke zondag om 21.00uur tot 15 november
  • Trigonometry, elke vrijdag om 22.00 uur tot 4 december
  • DCI Banks seizoen 3, elke maandag om 21:00 uur tot 2 november