You are here:Home » News » BBC First lanceert in augustus het (Ont)spannend Misdaad seizoen

BBC First lanceert in augustus het (Ont)spannend Misdaad seizoen

Bingewatch de weekenden van augustus je favoriete detective series

Amsterdam, 22 juli – Nederland loves Groot-Brittannië. Londen is al jaren een van de meest populaire stedentrips, Britse muzikanten zijn nog altijd mateloos populair, we volgen het Britse koningshuis op de voet en een high tea gaat er altijd wel in. Ook blijkt uit gegevens van BBC First dat Nederlanders dol zijn op Britse detective series en is dan ook de meest bekeken niet-Nederlandse zender in Nederland*. Op de zender, die Britse kwaliteitsseries uitzendt met Nederlandse ondertiteling, worden de bekende detective series al sinds de lancering het meest bekeken. Om de Nederlandse kijker te verwennen lanceert BBC First in augustus een detectives marathon, met elk weekend de grote favorieten waaronder Midsomer Murders, New Tricks, Death in Paradise, Father Brown, The Coroner en Shakespeare and Hathaway.

Vijf redenen waarom Nederlanders van Britse detectives houden

1. De detectives
Denk je aan Britse personages dan denk je aan bijzondere en excentrieke hoofdpersonen, het Britse woord quirky komt het beste in de buurt. Zo kun je Father Brown, gespeeld door de bekende Mark Williams (Harry Potter), ook het beste omschrijven. Deze eigenzinnige priester lijkt warrig en onschuldig maar zit vol humor én intelligentie. Naast de excentrieke hoofdpersoon staan de Britse series ook bekend om de dynamische en onwaarschijnlijke duo’s. In Shakespeare and Hathaway zou je bijvoorbeeld op het eerste gezicht niet kunnen bedenken dat Loella Shakespeare (Jo Joyner) en Frank Hathaway (Mark Benton) samen misdaden oplossen, toch weten ze samen de meest vreemde zaken te ontraadselen.

2. De locaties
Voor een glimp van het mooie Britse landschap of een verre exotische locatie hoef je geen reisplannen te maken. De locaties die gebruikt worden in Britse misdaadseries zijn picture perfect en geven je het gevoel dat je even helemaal weg bent. The Coroner neemt je bijvoorbeeld mee naar een fictieve kuststad van Zuid-Devon, terwijl Death in Paradise je meeneemt naar het fictieve Caribische eiland Saint-Marie (in werkelijkheid het eiland Guadeloupe).

3. Red haring
Misdaadseries geven ook de mogelijkheid om, veilig vanaf de bank, mee te puzzelen met de hoofdpersonages. De verhalen zitten vol goed verborgen en minder goed verborgen clues zodat je als kijker je net een van de detectives voelt, en goede misdaadseries laten ons altijd gissen. In New Tricks los je aan de hand van huidige techniek en vondsten cold cases op, terwijl Tom en John Barnaby ons in Midsomer Murders meenemen in hun gesprekken met de lokale bevolking en we zo steeds meer te weten komen over de intriges in de dorpjes in Midsomer County.

4. De bad guy
Vaak zien we pas aan het einde wie de dader is en is er niet altijd een duidelijke aanwijsbare bad guy in een aflevering. Toch heb je als kijker wel al vaak een voorgevoel bij de dader omdat ze onbetrouwbaar lijken of omdat ze zich vreemd gedragen in bepaalde omstandigheden. Het is ook niet altijd de slechterik die het de hoofdpersonages moeilijk maakt, soms zijn het persoonlijke vijanden of situaties die tegenwerken. Jane Kennedy (Claire Goose) in The Coroner wordt bijvoorbeeld door haar verleden achterna gezeten en in Father Brown neemt de lokale politie het onderzoek van vader Brown niet altijd in dank af…

5. De whodunnit formule
De whodunnit-formule die ons van het begin tot het eind laat gissen is voor fans een goede reden om naar misdaadseries te kijken, zo kunnen ze raden wie de misdaad gepleegd heeft. Echter, hoewel de afleveringen vaak beginnen met een dodelijk slachtoffer of mysterie, wordt de zaak aan het einde van de aflevering altijd opgelost. Conclusies zijn een belangrijke factor voor de whodunnit formule. Wist je dat er al 347 moorden zijn gepleegd in Midsomer County? En dat Tom Barnaby en John Barnaby die allemaal (met hier en daar wat hulp) eigenhandig hebben opgelost? Dat zijn voor de fans veel whodunnits om op te lossen!

BBC First (Ont)spannend Misdaad seizoen)
De hele maand augustus staat BBC First in de weekenden volledig in het thema van de beste Britse detectives. BBC First zendt de volgende series uit:
• Death in Paradise, seizoen 1, 2 en 8
• The Coroner, seizoen 1 en 2
• New Tricks, seizoen 7 en 8
• Father Brown, seizoen 2, 3, 5 en 6
• Midsomer Murders, seizoen 3, 8, 9, 13, 17 en 18
• Shakespeare and Hathaway, seizoen 1